V Hažíne nad Cirochou sa začali sväté misie

15.10.2005 Humenné

Hažín nad Cirochou/Prešov 15. októbra (TASR) - Po 65-ročnej prestávke sa začali dnes v gréckokatolíckej farnosti Hažín nad Cirochou, v protopresbyteráte Hume...
Hažín nad Cirochou/Prešov 15. októbra (TASR) - Po 65-ročnej prestávke sa začali dnes v gréckokatolíckej farnosti Hažín nad Cirochou, v protopresbyteráte Humenné, sväté misie. Ich bohatý duchovný program otvorila sv. liturgia celebrovaná správcom farnosti, duchovným Rastislavom Bakom. Obec je rodisko prešovského eparchu Jána Babjaka.

Pobožnosti vždy na inú duchovnú tému budú každý deň do 23. októbra vo farskom Chráme sv. Michala archanjela, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ho v roku 1790.
Misie vedú otcovia redemptoristi zo Stropkova, otec Medviď a brat Gorazd. Ľudovosť duchovného sviatku zvýraznia tým, že svoj pobyt budú tráviť vždy u iného dedinčana. V programe majú napríklad stretnutie s deťmi, pomazanie chorých, obnovu manželských sľubov, stretnutie mladých. Veriaci budú mať počas týždňa možnosť odovzdať do špeciálnej schránky svoje prosby akéhokoľvek druhu a tie sa potom prečítajú v chráme. Spomienkou na misie má byť nový kríž.
Baka pre TASR povedal, že čas nie je vybraný náhodne. Dedinčania sa dlhé mesiace starali o to, aby mali na poli dobrú úrodu. \"A teraz je čas postarať sa o svoju dušu, 65 rokov sa o toto pole totiž nikto nestaral, \" dodal. Podľa neho pripravili \"niečo hodnotnejšie ako Big Brother\".
Farnosť v Hažíne s bezmála tisíckou obyvateľov, kde svorne žijú gréckokatolíci a rímskokatolíci a aj misie sú určené veriacim oboch konfesií, zriadili len pred troma rokmi vyčlenením z farnosti Humenné - mesto.
 

Vyberte región

mark